Toon alle nieuwsonderwerpen

Vluchtelingenmaatje

Vanuit deze achtergrond is toen ook het project ‘Vluchtelingenmaatje’ gestart. In verschillende parochies in ons bisdom zijn inmiddels al vrijwilligers actief om asielzoekers te ondersteunen in de dagelijkse beslommeringen. Dat kan zijn in hen wegwijs maken in de buurt, begeleiden van mensen naar huisarts of ziekenhuis, naar school enz.. Maar kan ook in het samen een kop koffie/thee te drinken en Nederlands te spreken.
Inmiddels hebben we vanuit het bisdom e.e.a. ook kenbaar gemaakt aan alle Limburgse gemeente. De gemeente Heerlen heeft in de opvang een enorme taak. Naast de zorg voor het AZC bij Imstenrade, heeft zij ook de zorg/taak om jaarlijks meer dan 200 statushouders op te nemen, vandaar dat zij ook blij zijn met een mogelijke ondersteuning vanuit kerken. Daarbij ook nog eens gesteund door de goede contacten en samenwerking die in verschillende parochies in de afgelopen jaren gegroeid is. De vraag is nu of in de parochies ‘vluchtelingenmaatjes’ geworven kunnen worden. Hoe meer vrijwilligers er zijn, hoe beter statushouders in de eerste fase van het zelfstandig wonen in Heerlen ondersteund worden. En daarmee ook een gastvrije woonomgeving ontdekken in Heerlen, maar zich ook welkom weten en beter en makkelijk kunnen integreren.

Wie wordt gevraagd.
- open gastvrije parochianen die regelmatig voor statushouders die in de wijken van Heerlen komen te wonen klaar staan.
Welke taak;
- mensen wegwijs maken in de Nederlandse samenleving en hen begeleiden/ondersteunen in het zoeken van contacten en helpen bij dagelijkse vragen waar ze tegen aan lopen.
Wat wordt geboden;
- Cursus en begeleiding
- Nieuwe contacten met mensen uit andere culturen.

Meer informatie is te vinden in de folder Vluchtelingen.

Datum: 08-05-2016, bron: Bisdom Roermond

logo actueel

Aanmelden Nieuwsbrief

U kunt automatisch het laatste nieuws ontvangen door u aan te melden voor de nieuwsbrief.