Herfst – November. NIEUW BEGIN.

De tijd is begonnen van de vallende bladeren. De zomerse zon is verdwenen. Als het zonnetje nog schijnt, dan is het warm. Maar is ze weg voel je dat de tijd veranderd. Het wordt koud. Men trekt zich terug naar binnen. Aanschouwt de natuur van achter het raam. Steekt kaarsen aan en geniet van elkaars aanwezigheid.

Maar ook tijd dat je wordt geconfronteerd met de vergankelijkheid van het bestaan. Gezellig samen van de herfststorm genieten, is misschien verleden tijd geworden. De storm van binnen is hopelijk ten bedaren gekomen. Men heeft geaccepteerd dat het leven verder gaat. Dat liefde over afstanden blijft bestaan, zelfs over de afstand van de tijdelijke dood. Immers november begint het Allerheiligen en Allerzielen. Twee feesten zo verschillend maar oh zo gelijkend. Immers op beiden dagen vieren we de verrijzenis van Jezus Christus op zo verschillende wijzen. Met de Heiligen vieren we dat we voorsprekers hebben bij God de Vader in de hemel. Zij zijn reeds de weg van Jezus gegaan. Heiligen leefden vaak ver weg. Maar  de dag erna komt de Verrijzenis zo dicht bij. Getekend door onze pijn en verdriet om het heengaan van een dierbare. Niet ver weg, zeer dichtbij.

Op zo’n moment wil God ons juist nabij zijn, in Zijn Woord of/en in de medemens die met ons meeleeft.

Als alle bladeren gevallen zijn zijn, en de luwte na de storm is aangebroken, treden de dagen van de verwachting weer aan. Zien we uit naar het nieuwe begin in de geboorte van Jezus Christus. Ook natuurlijk voor onze kinderen de verwachting van Sint Nicolaas, de Heilige die  kinderen heeft vrijgekocht van de Arabische slavenhandelaren. Uit dankbaarheid bleven die kinderen bij sint Nicolaas en droegen met hem de liefde en het geloof uit naar iedere mens van goede wil. Hij streed tegen de slavenhandel. Hoe durft men deze kinderen nu zo te beledigen met die hele discussie over zwarte piet. Ken je geschiedenis dan maak je niet de fout van het verleden. Geniet van de tijd der verwachting.

Elke dinsdag om 18.00uur wacht een heerlijke maaltijd op de armen van Heerlen in het Juphuis in Schandelen. Iedere arme is welkom, vooral gezinnen die het niet breed hebben. Maar ook eenzamen, kom en  schuif aan.

Auteur: pastoor J.W. Janssen

Overwegingen 2019

Herfst – November. NIEUW BEGIN.

1983-2019, levensloop van de nieuwe pastoor!

Een dankjewel vanuit Thorn

Rust voor lichaam en geest

De werking van de H. Geest nu

Volhouden - daar komt het op aan in onze tijd

Pasen: De Heer is waarlijk opgestaan! Alleluia!

800 flessen wijn, eerste kwaliteit